TRE-stressinpurkumenetelmä

Olen sertifioitunut TRE -ohjaaja, jonka ohjauksessa pääset turvallisesti tutustumaan oman kehosi tärinään

 • Koulutan TRE-kursseja yksilöille, pareille ja ryhmille Rovaniemellä, Sodankylässä ja lähikunnissa.
 • Olen käynyt myös ”Lapset, nuoret ja TRE” -lisäkoulutuksen
 • Tilaa työhyvinvointipäivään "Palaudun työpäivästä TRE:n avulla -kurssi"
 • Tilaa yhteinen koulutus puolison kanssa tai ystävien kesken " Täristään yhdessä -TRE-kurssi"

TRE- stressinpurkumenetelmä

TRE on helposti opittava itsehoitomenetelmä, jonka vaikutukset voivat ilmetä nopeasti. Lyhenne  tulee sanoista Tension, Stress & Trauma Release Exercise ja suomessa käytetään nimitystä stressinpurkumenetelmä.

TRE:n kehittäjä on Amerikkalainen tohtori David Berceli, kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumojen hoidon asiantuntija. Hän on kehittänyt ja opettanut TRE-menetelmää yli 20 vuoden ajan.

TRE- menetelmä joka täytyy itse kokea

Yksinkertaisuudessaan lämmittelyliikkeiden avulla käynnistetään kehon oma tärinä, jonka avulla hermoston ja lihaksiston syvät jännitykset pääsevät vapautumaan.

TRE- menetelmä perustuu ihmisen omaan biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua traumoista ja stressaavista tilanteista. TRE on siis meidän kehon oma luonnollinen tapa palautua kuormittavista tilanteista, mutta me ihmisinä olemme vain sen unohtaneet. Nyt meidän on aika palauttaa muistiin tämä upea itsehoitomenetelmä. Eläimillä tärinä ihan luonnollinen asia.

Vaikka kuinka yrittäisin kertoa, mistä TRE:ssä on kyse, niin tiedän että siihen ei ole tarpeeksi hyviä sanoja jotta se avautuisi heti ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. TRE on siis menetelmä, joka pitää itse kuulla, nähdä ja ennen kaikkea kokea.

TRE – itsehoitomenetelmä stressinhallintaan - peruskurssi, 2-3 h

Peruskurssin käytyäsi,

 • opit menetelmän avulla itse käynnistämään kehon luonnollisen tärinän, joka rentouttaa ja avaa stressin tai trauman jännittämiä lihaksia.
 • opit itsesäätelyn, jolloin voit säätää tärinää omalle keholle ja tilanteelle sopivaksi.
 • opit tunnistamaan eri vireystasoja itsessäsi ja ymmärrät  niiden yhteyden hermostosi eri tiloihin (Polyvagaaliteoria)
 • ymmärrät TRE-menetelmän syntymekanismin ja tärinän taustaa
 • tulet tietoisemmaksi omasta kehosta ja tuntemuksista
 • ymmärrät paremmin stressin ja trauman vaikutusta elämääsi

TRE:tä harjoittassasi, kykenet jatkossa entistä paremmin säätelemään ja pienentämään stressin, jännityksen sekä erilaisten fyysisesti sekä henkisesti kuormittavien tilanteiden taakkaa kokonaisvaltaisesti.

TRE:n perusteet on suositeltavaa opetella peruskurssilla tai sertifioidun TRE-ohjaajan yksilöohjauksessa. TRE-ohjaajana autan sinut prosessin alkuun, ja tarvittessa olen sinun tukenasi myös myöhemmin.

Käytön hyötyjä

Menetelmän käyttäjät ovat kertoneet muun muassa näistä hyödyistä heille itselleen:

 • Vähemmän huolia ja ahdistusta
 • Vähemmän traumaperäisen stressihäiriön oireita
 • Enemmän energiaa ja kestävyyttä
 • Parantunut parisuhde
 • Vähemmän työstressiä
 • Parempi uni
 • Vähemmän lihas- ja selkäkipuja
 • Lisääntynyt notkeus
 • Parantunut tunteiden hallinta
 • Vähemmän vanhojen vammojen aiheuttamia haittoja
 • Vähemmän vakavasta sairaudesta johtuvaa ahdistusta
 • Vähemmän kroonisen sairauden aiheuttamia haittoja

Itsehoitovinkki - olkapäät ja kädet

Voit kokeilla mitä olkapäiden ja rintakehän ravistelu saa sinun kehossa aikaan. Anna käsien roikku alhaalla ja ravistele yläkehoa edes takaisin voimakkaasti ja liikettä pienentäen, niin että sormissa tuntuu. Voi olla että koko keho lähtee mukaan tähän ravisteluun.

Tällä tavoin saat pientä esimakua tärinän vaikutuksesta. Kun lopetat ravistelun. Sulje silmät ja pysähdy hetkeksi kuuntelemaan kehon tuntemuksia.

Oma polku - TRE - taivaallinen tärinä pelasti minut tällä kertaa

Tärinä ja vapina, nuo luonnolliset stressinpurun avaimet tulivat elämääni vahingossa. Elämäni oli tilanteessa, jossa olin ylikuormittanut itseäni liian pitkään. Tämä alkoi näkymään ylivireystilana myös iltaisin. Nukkuminen oli vaikeutunut, kun mieli ei osannut päästää asioista irti eikä keho näin ollen päässyt palautumaan. Jostain kehon muistista nousi tietämättäni tämä tärinä ja kun se tuntui hyvältä. niin ajattelin että tämä saa tapahtua. Hyväksyin kehoni tärinän. Tätä tärinää kesti sellaiset kolmiset viikkoa, lähes joka ilta ennen nukkumaan menoa kehoni tärisi ja nukahdin siihen.

Vasta myöhemmin opin, että kyseessä on TRE-stessinpurkumenetelmä, joka purkaa tärinänä kehoon jääneitä traumaattisia kokemuksia, jännityksiä ja stressiä. Jokainen meistä on kokenut epämiellyttäviä asioita, joita emme ole osanneet käsitellä saatikka sitten purkaa pois niitä muistijälkiä kehosta. Olemme jopa tiedostamatta vahvistaneet tätä kokemusta ja näin pitäneet siitä kiinni. TREn avulla näistä kokemuksista on tarkoitus päästää irti. Ihanaa tässä on se, että tärinän yhteydessä ei tarvitse tietää, mitä kehosta vapautuu. Tärkeintä on sallia ja päästää irti. Luottaa että keho tietää, mikä sille on parhaaksi tässä tilanteessa.

Opiskelun aikana traumatietoisuus kasvoi. Ymmärsin, että meillä jokaisella on jonkin tasoisia traumaattisia kokemuksia. Tämä on hyvä muistaa ja tiedostaa, kun kohtaamme toisia ihmisiä. Emme ikinä voi tietää, mitä toinen ihminen on kokenut elämässään ja mikä hänelle on vaikeaa. Opiskelimme kiintymyssuhdeteoriaa ja sitä kautta avautui uusia näkökulmia traumatietoisuuden ymmärtämiseen. Kuinka jo vauvan ensimmäiset aistit ja kokemukset tästä maailmasta voivatkaan vaikuttaa hänen kiintymyssuhteisiin ja siihen tunteeseen kuinka toivottu lapsi hän on. Ympäristö missä kasvamme, on elintärkeä meidän omalle kasvulle. Yleensä omat kokemuksemme siitä ovat kuitenkin jokseenkin puutteelliset. Jotain on oman kokemuksemme mukaan meiltä aina puuttunut. TRE on yksi tapa, millä voi päästää irti näistä kokemuksista. Näin minä ainakin olen tehnyt. TRE on siitä ihana menetelmä, että meidän ei tarvitse järjellä ymmärtää kaikkea sitä, mitä tärinä meistä vapauttaa.

Tärinä on tänä päivänä osa minua, kehoni täristelee itsekseen jännityksiä pois kehosta. Tärinä voi tulla kun rentoudun, meditoin tai olen nukahtamassa tai sitten ihan hereillä olon aikana. TRE:n kautta opin, että kehomme osaa palautua ja parantua, kun vain annamme sille tilaa ja mahdollisuuden. Eläimille tärinä on arkipäivää kun niiden mieli ei kyseenalaista sitä. Tämän ymmärrettyä ja sisäistettyä, tuntuu että jokaisen pitäisi saada tämä tieto itselleen. Haluan vielä vahvistaa, että sinunkin oma keho osaa palautua päivän kuormasta,  jos vain annat sille mahdollisuuden. Aluksi tärinä voi tuntua hassulta, mutta aika nopeasti siitä oppii nauttimaan. Kaikille tämäkään menetelmä ei sovi, joten kokeilemalla se selviää.

Tärinä on tänä päivänä osa minua, kehoni täristelee itsekseen jännityksiä pois kehosta. Tärinä voi tulla kun rentoudun, meditoin tai olen nukahtamassa tai sitten ihan hereillä olon aikana. TRE:n kautta opin, että kehomme osaa palautua ja parantua, kun vain annamme sille tilaa ja mahdollisuuden. Eläimille tärinä on arkipäivää kun niiden mieli ei kyseenalaista sitä. Tämän ymmärrettyä ja sisäistettyä, tuntuu että jokaisen pitäisi saada tämä tieto itselleen. Haluan vielä vahvistaa, että sinunkin oma keho osaa palautua päivän kuormasta,  jos vain annat sille mahdollisuuden. Aluksi tärinä voi tuntua hassulta, mutta aika nopeasti siitä oppii nauttimaan. Kaikille tämäkään menetelmä ei sovi, joten kokeilemalla se selviää.  (kopio Oma matka -sivulta)

TRE – kehittäjä ja taustaa

TRE:n kehittäjä on Amerikkalainen tohtori David Berceli, kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumojen hoidon asiantuntija. Hän on kehittänyt ja opettanut TRE-menetelmää yli 20 vuoden ajan.

Menetelmää on käytetty menestyksekkäästi useissa eri maissa ja kulttuureissa perheiden ja laajempien sosiaalisten yhteisöjen kohtaamissa traumoissa. Esimerkiksi luonnonkatastrofin alueilla, kuten vuoden 2008 Kiinan Sichuanin maanjäristyksen, Japanin Sendaissa vuoden 2012 hyökyaallon aiheuttaman tuhon ja Filippiineillä paljon tuhoa aiheuttaneen vuoden 2013 trooppisen Haiya-hirmumyrskyn jälkeen menetelmää opetettiin suurelle joukolle kotinsa ja perheenjäsenensä menettäneitä ihmisiä. Vuonna 2014 menetelmää on opetettu Syyrian pakolaisille Turkissa ja vuonna 2015 Nepalissa.

TRE auttaa selviämään stressiä, jännityksiä ja traumoja aiheuttaneista kokemuksista. TRE:tä hyödyntävät kuormittavissa ammateissa toimivat henkilöt: poliisit, palomiehet, kriisi-alueella toimivat avustustyöntekijät, sota-alueella toimivat sotilaat, terveydenhoitohenkilökunta, erityisopettajat, sosiaalityöntekijät jne. Menetelmää käytetään sotaveteraanien traumaperäisen stressihäiriön hoitoon ja ehkäisyyn, päihdekuntoutukseen, parisuhdeväkivallan ehkäisyyn ja urheiluvalmennukseen. TRE sopii myös omatoimisen kehonhuollon ja rentoutumisen välineeksi.

Hyvä tietää

TRE on vaikuttava menetelmä, ja prosessin eteneminen on hyvin yksilöllistä. Joillakuilla prosessi voi nostaa pintaan hautautuneita mielikuvia, tunteita ja muistoja, joten negatiivisiakin tuntemuksia saattaa ilmetä. Tähän on hyvä varautua ja hyväksyä se osana prosessia, oman historian ja kokemuksen eheyttämistä. Toisilla prosessi etenee ilman tunnekokemuksia tai tuottaa ainoastaan positiivisia kokemuksia alusta lähtien.

Monet kaipaavat jossain vaiheessa yhteyttä ohjaajaan tai harjoitusryhmään, vaikka oma harjoittelu etenisi sujuvasti.

Prosessin edetessä ja kehon vapautuessa vanhoista jännityksistä, monet kokevat kokonaisvaltaisen rentouden ja rauhan lisääntyvän. (Lähde TRE Finland).

Tarkista TRE-menetelmän sopivuus

TRE sopii perusterveille. TRE:tä ei suositella, jos 

 • on vakava sairaus tai elimistö on toipumassa sairaudesta/leikkauksesta tai sairastaa epilepsiaa
 • itsesäätelykyky on rajoittunut, kuten vakavissa mielenterveyden sairauksissa esim. skitsofrenia ja psykoosit
 • on vakavan traumataustan, voimakkaan ahdistuneisuuden ja vaikean masennuksen oireissa

TRE:tä ei suositella aloitettavan raskauden aikana sekä vammoista ja sairauksista toipumisen aikana.

Epäselvissä tapauksissa kannattaa varmistaa TRE-harjoittelun sopivuus hoitavalta lääkäriltäsi.

Kiinnostuitko asiasta?

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous TRE-kurssista tai yksilöohjauksesta.

Suosittelen rohkeasti kokeilemaan, olisiko TRE-stressinpurkumenetelmä seuraava askel hyvinvointisi tiellä?

 

Lähteet

TRE-stressinpurkuliikkeet stressin ja traumojen helpottamiseen, David Bercel

TRE Finland -ohjaajien koulutusmateriaali

TRE Finland sivusto

 

Kirjallisuutta

Peter A. Levine: Kun tiikeri herää. Suom. Immo Pekkarinen. Traumaterapiakeskus, 2008.

Satu Pusa: Vahvat ne vapisee eikä heikot, 2018

Stanley Rosenberg: Opas vagushermon parantavaan voimaan, Suom. Sanna Lönnfors, 2021